Alapvetően abban hiszek, hogy mindenki a maga sorsának kovácsa, de attól még nem árt előre tudni, hogyan is érdemes kalapálni azt a sorsnak nevezett valamit. Rám pedig mostanában bőven rám fért némi külső segítség. Ugyanis: a harmadik x-en túl azt vettem észre, hogy már évek óta ugyanabban a munkapozícióban senyvedek, nulla perspektívával, nem túl nagy főnöki megbecsüléssel, és ami még nagyobb probléma: a fizetésemről sem tudok semmi dicsérőt mondani, minden hó vége nagy küzdelem. És ha ez nem lenne elég, még a magánéletem is jelenleg parkoló pályán, pedig a családom már egyre gyakrabban érdeklődik, hogy ugyan vajon mikor megyek már végre férjhez, mégis. Szóval úgy éreztem, ideje, hogy valami kozmikus erőhöz forduljak segítségért, tanácsért.

Mindig is vonzott a miszticizmus, ám mikor évekkel ezelőtt először hallottam az I Chingről (vagy magyarosan Ji Csingről), akkor úgy voltam vele, hogy ez egy aranyos kis pálcikás dobálózós jóslós humbug. Egyik kolléganőm azonban esküdött rá, ebédszünetben is gyakran elvonult egy kis jegyzetfüzettel és a vaskos könyvvel valami nyugis helyre, és később átszellemülten vagy épp kétségbe esve tért vissza. Nem sokkal később felmondott, én meg el is feledkeztem az egészről. Aztán nemrég egy szülinapi bulin újra találkoztam vele, és a pezsgős koccintás után oldottan megkérdeztem tőle, hogy még mindig játssza-e a jóslós rituáléját. A teljes döbbenettel volt egyenértékű, mikor hevesen bólogatva mondta, hogy igen, még most is gyakran kér tanácsot a Változások Könyvétől, és milyen jól bejött neki az élet a jóslások alapján. Tényleg kivirult, és annyira meggyőzően érvelt mellette, én meg azért tényleg kíváncsi vagyok rá, hogy akkor mit is tud ez a több ezer éves hagyomány, hogy úgy döntöttem, egye penész: belevágok!

380px-Trigrams.jpgA Változások Könyve a Természetből táplálkozik, tanítómesterként követi az utasításait. Az ősi kínaiak felfedezték, hogy a Természet törvényei az emberiségre is érvényesek, mivel a kettő voltaképpen egy, így az élet kulcsa a harmónia. Az I Ching maga a hexagramok (hat vonalból álló jelek) rendszere. A világban két erő van: a yang (szilárd erő, jele egy folyamatos vonal) és a yin (gyenge erő, megszakított vonal a jele), de ezeken belül szükség van még egy kiegyenlítő erőre is. Ezekből áll össze a Nyolc Természeti Erő (a nyolc trigram, a 64 hexagram alkotóeleme): az Ég (Qian), a Dörgés (Zhen), a Víz (Kan), a Hegy (Gen), a Föld (Kun), a Szél/Fa (Xun), a Tűz (Li) és a Tó/Eső (Dui). Mind a nyolc energia számos jellegzetességgel rendelkezik, és a többi energiával való kapcsolatuk megértése vezet a helyes és helytelen felismeréséhez. Tanácsot mindenképp csendes, tiszta helyen kérjünk a Változások Könyvétől, ne siessünk sehova, csak a kérdésre koncentráljunk. A kérdéseket érdemes egy külön füzetben vezetni, naplószerűen. A kérdést mindig tisztán fogalmazzuk meg, nyugtassuk meg elménket. Ne eldöntendő kérdést tegyünk fel, hiszen az I Ching kettős természetünket segít összhangba hozni. Koncentráljunk, kérdezzünk, és hívjuk elő a választ.

hexagrams.gifEgy hexagram két trigramból tevődik össze. A trigramok előhívása hagyományosan pálcikákból történik, de szerencsére a kezdők számára van ennek leegyszerűsített módja is, miszerint például érmékkel vagy magokkal is lehet jósolni (én rizzsel fogom). Hüvelyk és középső ujjunkkal kell megfogni pár szemet, majd óvatosan egy papírlapra helyezhetjük őket, összesen hatszor mutassuk be a műveletet, a kupacokat egymás fölé rakjuk – mindegyik kupac egy vonalat jelöl. Ha egy kupacban páros a magok száma, akkor az yin vonal (megszakított), ha páratlan, akkor yang (folyamatos vonal). Lerajzolva megkapjuk a két trigramot, az alsó az alsó három vonal, míg a felső a felső három. A kapott jel meghatározásához kell a táblázat, kikeressük, hogy hányas hexagramot kaptuk, és már meg is van az átfogó válasz a kérdésünkre, ha elolvassuk az adott hexagramszámhoz tartozó leírást. Hogy ezen belül megtaláljuk a konkrét választ, ahhoz a helyzetet legjobban tükröző vonalat is meg kell találni a hatból. Ehhez fel kell tenni újra a kérdésünket, és egy újabb kupac magot kell felcsípni. Ha a magok száma 6 vagy kevesebb, akkor ebből kiderül, hányas vonalat keressük (a számozás alulról indul), ha pedig hatnál több, akkor csak le kell vonni belőle hatot a válaszhoz.

Szóval, ebben áll a nagy titok, amivel talán sikerül majd helyrepofoznom az életemet. Izgulok! Annyira, hogy most nem is merek belefogni – nem lenne kellőképpen nyugodt az elmém…na de majd nemsokára!

A bejegyzés trackback címe:

https://ichingvalaszok.blog.hu/api/trackback/id/tr656179807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szél-víz · http://valosagtura.blog.hu 2014.05.27. 23:26:44

Örülök, hogy valaki erről a művészetről is blogol! :)

Tó/Eső (Dui) -- ez inkább Tó/Láp, ahogy az angol nyelvű ábrád is mondja. Az eső a Víz (Kan) trigramhoz kapcsolódik.

Lilla31 2014.05.29. 22:48:13

@szél-víz: Na igen, ezekkel a nevekkel nagy bajban voltam, mert a könyv, amit én használok, az Tó/Esőként írja, de máshol olvastam Tó/Lápként is. Azt hiszem, az a legbiztosabb, ha az eredeti, ősi neveket használom a jövőben :)
süti beállítások módosítása